A u mnie oprócz sielanki macierzyństwa,
przyszedł czas na domowe wypieki.
Składniki:
- pół margaryny
- 3 jajka
- 3 szklanki przesianej mąki
- 1 szklanka cukru (zwykły lub cukier puder)
- proszek do pieczenia
- 6 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- ok 25-30 śliwek
Sprzęt:
- sitko do przesiewania mąki
- rądelek
- blaszka prostokątna
- mikser
- miska
- nóż
- nagrzany na 180stopni C piekarnik
|
Margarynę rozgrzewamy na kilku łyżkach wody, do roztopienia i odstawiamy do ostudzenia. |
W tym czasie wykrajmy pestki ze śliwek i przesiewamy mąkę |
A teraz same ciasto: 3 jajka ubijamy ze szklanką cukru ok 2minut mikserem |
Ciasto posypujemy mąką delikatnie i nakładamy śliwki, do piekarnika na ok 60minut |
I mamy ładne, smaczne ciasto bez zakalca;) |